Fizioterapija

 

Yumeiho – japanska manualna terapija

 

Yumeiho manualna terapija je naziv za strukturiranu terapeutsku metodu zasnovanu na prirodnom načinu iscjeljenja u kojoj glavnu ulogu čine ruke terapeuta. Ovu terapeutsku metodu kreirao je 70-tih godina prošlog stoljeća japanski fizioterapeut gosp. Masayuki Saionji. Nakon višegodišnjeg studiranja raznih tradicionalnih fizikalnih i energetskih iscjediteljskih metoda u Japanu, Kini te u drugim zemljama Dalekog istoka, odabrao je, po njemu, najbolje tehnike te je kreirao novu, strukturiranu metodu. Kao temelj svoje metode ima kinesku terapeutsku metodu zvanu “Zheng Ti Fa” (u prijevodu “Liječenje cjeline”).
Strogo tehnički gledano, “Yumeiho” u sebi sadrži dvije ‘komponente’ koje se međusobno izmjenjuju i izvrsno nadopunjuju. Prva komponenta sadrži specifične metode dinamičnih pritisaka (akupresure) u svrhu omekšavanja i opuštanja mekih tkiva, dok druga sadrži metode namještanja koštano-zglobnih struktura, tako da u “Yumeihu” nailazimo na načelo ‘povratne sprege’.

Naime, ako se meka tkiva omekšaju i opuste, kosti i zglobovi se tada mogu lakše namjestiti u pravilan položaj. I obratno, ako se koštano-zglobne strukture postave u pravilan (funkcionalan) položaj, tada se i mišići, fascije, ligamenti i tetive povlače iz zategnutog položaja.

Glavni cilj “Yumeiho” terapije je ispravljanje položaja zdjelične regije i pravilno postavljanje kralježničkog stupa, kako bi se pokrenule autoterapeutske snage organizma i dosegao (fizički) uzrok patološkog stanja. “Yumeiho” je terapijski sustav koji se sastoji od više postupaka, ovisno o patološkom stanju. Jedan postupak traje 40 do 90 minuta, tijekom kojega terapeut koristi do stotinjak različitih tehnika.

One uključuju, prije svega, masažu – pritisak, te mobilizaciju zglobova koja se provodi na jedinstven i bezbolan način.

“Yumeiho” u svijetu

“Yumeiho” se u Japanu prakticira u osam klinika (četiri u Tokiju, dvije u Chiba, te dvije u Niigata).
“Yumeiho” se prakticira u “Centralnoj bolnici zrakoplovnih snaga” u Moskvi i to na vojnim pilotima i astronautima, zatim u Boljšoj teatru, itd.

Službena je terapija u Mađarskoj, Poljskoj i Vijetnamu.

“Međunarodni institut za preventivnu medicinu”, čiji je utemeljitelj gosp. Masayuki, ima oko tri tisuće suradnika koji su završili “Yumeiho” seminare u raznim dijelovima svijeta.
Njegova knjiga o “Yumeiho” metoda prevedena je na sedamnaest svjetskih jezika.
Godine 1995. gosp. Masayuki ulazi u “Who is who”, Nr. 23, Dictionary of International Biography, u Engleskoj.

Novija istraživanja govore u prilog značajnom poboljšanju koncentracije, kontinuiranog napora da se zadrži pažnja, te impulzivnosti i djeca kao da postaju ‘’zrelija’’ (‘manje djetinjasta’) te su motorički spretnija.

(Izvor: http://alternativa.hr/snaga-u-nama/terapije-i-samopomoc/item/1545-yumeiho-japanska-manualna-terapija.html; Manual therapy in children, Heiner Biedermann)

Tečaj Normalan pokret je uvod u Bobath terapiju, a to je tehnika koja u najranijoj dječjoj dobi određenim manipulacijama djeluje na patološki abnormalne pokrete i stimulira normalan pokret kako bi se dijete normalno razvijalo. Bobath koncept nastaje 1943.god., kada je učiteljica gimnastike, a kasnije fizioterapeut, Berta Bobath (1907 – 1991) tretirala jednog hemiplegičnog pacijenta, poznatog slikara portreta, čije stanje je ocijenjeno kao nepopravljivo. Unatoč toj postavci, Berta Bobath je, u radu s njime, primijetila da može svojim rukama pozitivno utjecati na umjetnikovu pokretljivost. Kasnije je njezin muž, liječnik i neurolog, Karel Bobath (1905 – 1991), postavio o tome znanstvenu teoriju i razradio studije. Iznenada je postalo jasno kako oštećeni živčani sustav (SŽS) može unatoč oštećenju ponovo učiti. Ostala područja mogu preuzeti funkcije koje su prije bile vršene od strane oštećenog tkiva. Putem novih veza omogućeno je učenje novih funkcija. Ta sposobnost novog organiziranja nazvana je “plastičnost” SŽS-a. Plastičnost je ovisna o korištenju i rezultat je zajedničkog rada između čovjeka i okoline. Za učenje su potrebni motivacija i svjesnost (koncentracija). Odlučujuće uz to je i kako se čovjek razvija(o) i kako (je)uči(o).

(Izvor: http://www.reaktiva.hr)

Kinesio Taping ® metoda je terapijska taping tehnika koja ne nudi samo potporu kod određenih stanja, već pomaže i u rehabilitaciji. The Kinesio Taping® metoda aplicira se preko mišića da bi smanjila bol i upalu, relaksirala pretreniran i umoran mišić, te podržala mišić u pokretu tijekom 24 sata, također poboljšava funkciju mišića, poboljšava cirkulaciju tjelesnih tekućina, reducira bol i podupire funkciju zglobova. Taping ne ograničava pokret već omogućava potpuni opseg pokreta. Kinesio® Tex traka ima zaista široku primjenu od glavobolja i menstrualnih bolova do različitih povreda i korekcija.

Kinesio® Tex traka je napravljena od 100% pamuka te je zato ugodna i prozračna za nošenje. 140% elasticitet oponaša fleksibilnost ljudske kože i mišića. Ljepilo se aktivira toplinom, lagano, blago i hipoalergeno, smanjuje rizik kod preosjetljivosti kože i iritacije više od ostalih traka. Kinesio® Tex traka je potpuno bez lateksa i ima jedinstven dizajn koji omogućava koži da diše. Također mikroskopski odiže kožu te odvodi višak tekućine. Prilično je trajna te ugodna za nošenje 3-5 dana po aplikaciji. Postotak od 8-10 aplikacija po roli također ju čini ekonomičnom.

Korištenje specifično dizajnirane trake koja radi s tijelom omogućiti će potpuni opseg pokreta. U mnogim slučajevima raspon pokreta biti će poboljšan – Kinesio Taping ® metoda neće utjecati na bio-mehaniku pacijenta. Kinesio Tex  ®traka je bez lateks-a i sigurna za osjetljivu kožu. Može se koristiti s populacijama u rasponu od dječje dobi do gerijatrije. Nema kompresije na kožu, stvarajući osjećaj olakšanja i omogućavajući ugodu tijekom nošenja 3-5 dana. Vodootporna tkanina odvodi vlagu i omogućuje pacijentu da se okupa, ili čak pliva kao i obično. Limfna i cirkulacija krvi su potaknute te dolazi do oporavka i ublažavanja boli. Koristi se kod gotovo svih kliničkih stanja.

Ne gledajući previše tehnički, traka se primjenjuje na zahvaćena područja s mišićima u istegnutoj poziciji. Tada se traka aplicira od jednog kraja mišića do drugog s vrlo malo ili bez natega. Općenito, traka se primjenjuje od polazišta do hvatišta mišića za mišićnu potporu i od hvatišta prema polazištu za rehabilitaciju. Certificirani instruktori i praktičari su obučeni kako bi utvrdili koja specifična tehnika će biti najučinkovitija za pojedinog bolesnika i ozljedu.

(Izvor: Osnove K-Taping terapije, Kurs 1 i 2, Birgit Kumbrink; http://www.kinesiotaping.hr)

Martina Petranović, bacc. physioth.